KARAMELOVÉ VĚTRNÍKY

 

 

 

     karamel = karamelová šlehačka

  z ž k (viz dříve) = žloutková šlehačka

 

 

 

 

 

Na karamel: 1 smetana ke šlehání                 

            25 dkg cukru krupice

 

Postup:

 

Na rozkrojené korpusy pálené hmoty se nastříká pomocí sáčku s řezanou trubičkou zžk(žloutková šlehačka), která se připraví tak, že se vyšlehá šlehačka do tuha a postupně se zašlehává základní žloutkový krém, který je předem vyšlehaný do hladká a přidá se v poměru 1:1. Na žloutkovou šlehačku se nastříká pomocí sáčkem s řezanou trubičkou karamelová šlehačka, která se připraví tak, že se šlehačka uvede do varu a odstaví se, pak se utaví cukr do světle hnědé barvy, a až je cukr utavený, sundá se mimo plotnu a přileje se vlažná šlehačka.Vše se ještě chvíli povaříme  do druhého dne necháme vychladnout. Druhý den promícháme šlehačku pomalu v hrnci kde jsme ji svařily, odebereme dané množství a vyšleháme klas, způsobem do husté konz.

 

 

 

 

 SVATEBNÍ KOLÁČKY

 

 POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 Z 1KG MOUKY  PŘIBLIZNĚ NA 500KS TO JE KDYŽ BUDETE DĚLAT VE VELIKOSTI 5KORUNY ..TAK BY MĚLI BÝT TO JE PRAVÁ VELIKOST SVATEBNÍCH KOLÁČKŮ ****************************************************************************************************************** 1kg polohrubé mouky 30 dkg másla 25dkg cukru já dávala moučku 4žloudky 8dkg droždí 1l šlehačky 31-33%--dle zkušenosti stačí i 3/4 l sůl,vanil.cukr,citr. kůra,( muškát+zázvor)já kořeníčko nedávám NÁPLNĚ -dle chutí tvaroh*********** cukr ,žloudky,citr.kůra,vanil.cukr,muškát,pudink(aby se tvaroh neroztékal) povidla**********************rum,strouhaný perník,skořice,bílky(aby jablka netekla) mák******************umýt, přes cedník spařit meltou či kávou-mák je pak tmavý- badyán,cukr logr, bílky aby netekl ořechy******* spařit mlékem,cukr,bíky šiml***( mák s tvarohem)***************smíchat mák .náplň a tvarohovou přičemž poměr2:1 více tvarohu zahušťujeme piškoty,bílky,pudinkem,

POSTUP PŘÍPRAVY

těsto je hutné a dlouho vláčné
tech. postup.
máslo + cukr + žloudky utřeme přidáme šlehačku a zbytek surovin.. těsto může být řidké ---přidáme mouku jen pozor těsto nesmí být tuhé spíše ještě řidší než na knedle

jeden fígl*********** Šlehačku zahřejte na 37stupňu a vlijte ji do těsta bude to tím řidší toho se nelekejte ale pak těsto můžete zpracovávat hned a nečekat na kynutí kyne na plech --nedělaly jsme se s kuličkami jak by to mělo být ale vyvalovala jsem těsto a vykrajovala vykrajovátkem velikosti 2koruny větší né už to není ono
skládali jsme je na plech s pečícím papírem po chvíly jsme udělali důlek a sačkem plnili náplněmi ,,
na mák --------- je ozdoba mandle -(spařená oloupaná)
na tvaroh--------- rozinka předem namočená v rumu a vanil cukru ( oni nabobtnají a jsou krásně velké
na šíml ---nic
na ořechovku ---žmolenku
na jablíčka--žmolenku
povidla--------- žmolenku
pozor můžete a nemusíte je mazat tak nebo tak vám na okrajích nestačí ze zlátnou pečou se tak 5-7min cca200°;C
JAKMILE VÁM ZEZLÁTNOU ZE SPODA JSOU HOTOVÉ
já je ještě stříkám specielně upraveným stříkadlem a náplň rumík a olej --jakmile je vyndám z trouby tak horké je postříkam jde to i mašlovačkou ale představte si 6500ks ještě obmašlovávat mašlovačkou
no a je ****

 

 

 

 

H * O *T *O *V *O *


Kontakt

KATEŘINA


 

 

 

 


 



 

 


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12